Okos klíma

Az Okos Klíma: A Háztartási Kényelem Új Dimenziója

Az okos technológia már régóta része életünknek: okostelefonok, Smart TV-k széles körű elfogadottsága mind erre utal. De mi lenne, ha a klímaberendezéseink is okosak lennének? Csak divat lenne, vagy valódi előnyöket kínálnának mindennapi életünkben? Mi kipróbáltuk és megismerkedtünk az okos klíma praktikus funkcióival.

 

 

 

 

 

Képzelje el, hogy klímáját bárhol, bármikor képes lenne irányítani, még akkor is, ha éppen nem tartózkodik otthon. Egy egyszerű applikáció segítségével beállíthatja a kívánt hőmérsékletet, így amikor hazaér, már kellemes környezet fogadja. Ez nemcsak kényelmet nyújt, hanem energiatakarékos is, hiszen nem kell a klímának egész nap maximális teljesítménnyel üzemelnie. Emellett, ha esetleg elfelejtette kikapcsolni a klímát egy utazás során, könnyedén megteheti távolról, így elkerülhető a felesleges energiaveszteség és magas villanyszámla.

 

Az okos klíma többet kínál, mint a hagyományos távirányító. Például képes érzékelni, hogy van-e valaki a szobában, és ennek megfelelően szabályozza teljesítményét. Amikor a kívánt hőmérsékletet eléri, automatikusan átvált energiatakarékos üzemmódba.

Az okos klíma beépített intelligens ellenőrzőrendszerrel is rendelkezik, amely figyelemmel kíséri a működést. Ha bármilyen hiba merül fel, értesítést kaphatunk, és akár szakemberhez is irányíthatja a problémát.

De hogyan működik mindez? Az applikáció segítségével kommunikálhatunk a klímaberendezéssel egy routeren keresztül. Szükség van egy okostelefonra vagy táblagépre, amelyre letölthetjük a megfelelő alkalmazást. A klíma távirányítóján bekapcsoljuk a WiFi módot, majd beállítjuk az internetkapcsolatot. Ezután az alkalmazásban megadjuk az internetkapcsolatunk paramétereit, és már irányíthatjuk is a klímát.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden klímaberendezés képes az okos funkcionalitásra. Ahhoz, hogy távolról vezérelhető legyen, az adott beltéri egységben Wi-Fi előkészítés szükséges, vagy egy hozzá csatlakoztatható USB modul. Azonban a prémium modellek általában már alapból rendelkeznek ezekkel a lehetőségekkel.

Az okos klíma nem csupán egy divatos újítás, hanem valós előnyöket kínál mindennapi életünkben. Kényelmet, energiahatékonyságot és biztonságot biztosít, amiért érdemes lehet beruházni rá.

Már szinte elképzelhetetlen lenne életünk okos telefon nélkül, és egyre elterjedtebb a családoknál a Smart tv használata is. Miért ne lehetne Okos a klímánk is? Ez csupán nagyzolás vagy hóbort lenne? Avagy számunkra is előnyös a mindennapokban? Mi kipróbáltuk milyen praktikus funkciói vannak.

Képzeljük el, hogy klímánkat lakásunktól távol akkor irányítjuk, amikor csak akarjuk. Ha éppen nem tartózkodunk otthon, a kívánt hőfokot online applikáció segítségével be tudjuk állítani, hogy hazaérve egy kellemes hőmérséklet fogadjon. Ezáltal energiát takarítunk meg, mivel nem szükséges a berendezésnek egész nap maximális teljesítménnyel működnie. De előfordulhat, hogy egy utazás alkalmával a nagy készülődésben elfelejtette kikapcsolni a légkondícionálót. Amennyiben okos klímája van ezt út közben is megteheti, így nem lesz magas feleslegesen a villanyszámlája mire hazaér.  Valamint otthoni üzemmódban a lakás bármely pontjáról tudja szabályozni a hőmérsékletet, ahonnan már a távirányító nem működne.

Számos alkalmazás már sokkal több funkcióval bír, mint amivel a  távirányítónk rendelkezik. Például a smart klímáknál kiválaszthatjuk, hogy egy vagy több személy tartózkodik-e a szobában, így a berendezés teljesítménye alkalmazkodik a környezethez. Abban az esetben, ha a helyiség hőmérséklete elérte a beállított értéket a klímaberendezés automatikusan energiatakarékos üzemre kapcsol, így a ventilátor is minimális fokozatra vált.

Beépített intelligens ellenőrzőrendszerrel van ellátva, amely folyamatosan figyelemmel kíséri a megfelelő működést. Egy esetlegesen felmerülő hibánál értesítést küld nekünk, vagy beállíthatjuk, hogy azonnal üzenetet küldjön a szakembernek. Az ellenőrző rendszer figyeli a készülék legfontosabb működési paramétereit, az energiafogyasztást, a hűtőközeg áramlást és szivárgást, hőmérsékletet és számos további adatot annak érdekében, hogy a klímaberendezés mindig a leghatékonyabban működjön.

 

De mégis hogyan is működik ez?

Applikáció segítségével egy routeren keresztül kommunikálni tudunk a klímaberendezésünkkel. Szükség van egy okos telefonra vagy táblagépre, amelyre ios vagy android operációs rendszer segítségével letöltjük a megfelelő alkalmazást. A klímánk távirányítóján bekapcsoljuk a wifi üzemmódot, majd beállítjuk rajta az internet kapcsolatot. Ezt az alkalmazásban tudjuk megtenni, ahol megadjuk az internetkapcsolatunk paramétereit, majd átküldjük ezt a berendezésnek.  Valószínűleg regisztrálni kell a gyártó honlapján is, amihez a készülék alján található MAC- címre is szükségünk lesz. Ez egy egyedi azonosító szám, amit a gyártó rendel a készülékhez. Amint megtörtént a beállítás, máris utasításokat adhatunk az eszközünknek.

Természetesen nem mindegyik légkondícionáló képes kommunikálni velünk a távolból. Ennek alapfeltétele, hogy az adott beltéri egységben legyen egy úgynevezett Wifi- előkészítés is.  Amennyiben még nincs gyárilag beépítve a wifi adapter, egy USB modul szükséges hozzá. A manapság kapható prémium modellek természetesen már rendelkeznek ezzel a feltétellel.

Ha Ön is szeretné ellenőrzés alatt tartani a klímaberendezését, keressen bizalommal